HCSC 2 wint topduel in Amsterdam van AFC 3 (2-3)

H.C.S.C. 2 heeft afgelopen zaterdag uitstekende zaken gedaan, door in Amsterdam koploper AFC 3 op een nederlaag te trakteren. Na een slijtageslag van 90 minuten verliet de Helderse nummer 3, van de ranglijst, het veld met een 3-2 overwinning.

Het was jammer dat er op Sportpark Goed Genoeg niet heel veel toeschouwers waren (mede mogelijk door het tijdstip van 17:00) maar de aanwezige (Helderse) voetballiefhebbers hebben 90 minuten lang naar een schouwspel kunnen kijken, dat je in de reserve 3e klasse niet snel zal terug zien. Twee ploegen die het belang van de wedstrijd kenden maakten er een boeiende, meeslepende wedstrijd van, die bij een topper hoort.

H.C.S.C. begon wat nerveus aan het duel maar kwam na 6 minuten al op voorsprong. Ettmer Bernardina kon via de linkerkant ver doorlopen, dacht op een meter of 25 van het doel, ik schiet maar is en zag zijn inzet via de onderkant van de lat terug het veld in springen. Jerry v/d Molen was er als de kippen bij om de terugspringende bal binnen te werken, 0-1. Dat AFC goed kan voetballen werd na 12 minuten pijnlijk duidelijk. Als de Amsterdammers wat te veel ruimte krijgen combineren ze er, op tempo, lustig op los en bij het niet goed doordekken op het middenveld werd met een lange bal de ruimte achter de verdediging van H.C.S.C. gezocht. Bij de 1 tegen 1 met keeper Lars Putters kwam de spits als winnaar uit het duel en bracht de ploegen weer op gelijke hoogte, 1-1.

De gelijkmaker was natuurlijk een tegenslag maar het uitvallen, een minuut na deze treffer, van Denny Greeve, met een hamstringblessure, leverde H.C.S.C. nog meer zorgen op. Gerald Soliano verving Greeve en met wat omzettingen (o.a. v. Belzen naar de rechtsback en Jeroen Voogd naar centraal verdedigend) ging H.C.S.C. op jacht naar meer goals. De Helderse koploper van de tweede periode voetbalde tot aan de rust een goede wedstrijd en creëerde een aantal prima kansen. Verdedigend gaf het weinig weg en daarnaast kwam Maiky Raap een aantal keer gevaarlijk door, een schot van Kenny Holswilder werd een makkelijk prooi voor de keeper en een schot van v/d Molen bereikte ook het doel niet. De 31e minuut was een minuut voor in de boeken. Een geweldige aanval over de rechterflank, met een razendsnelle combinatie tussen Raap, Holswilder en eindstation v/d Molen zorgde ervoor dat H.C.S.C. met een voorsprong de rust in ging. De afronding van captain v/d Molen was er één om van te genieten. Ruststand, 1-2.

Na rust was het strijdplan van de thuisploeg snel duidelijk. Het tempo ging omhoog en met snel combinatievoetbal probeerde zij H.C.S.C. aan alle kanten vast te zetten. H.C.S.C. voetbalde zich daar regelmatig knap onderuit en kreeg aanvallend daardoor dus ruimte. Soliano aan de linkerkant en Raap aan de rechterkant brachten de backs van de Amsterdammers regelmatig aan het wankelen maar toch kwam de koploper op gelijke hoogte en het moet gezegd worden, het was een mooie goal. Bij een prima aanval over de linkerkant werd de bal met veel gevoel voor het doel gegeven en de kopbal was ook van een goed gehalte, 2-2. De vreugde bij de thuisploeg gaf aan hoe graag zij deze wedstrijd wilde winnen en zij gooide er nog een schepje bovenop. Toch was H.C.S.C. niet verslagen en nog geen vier minuten later kon de blauw-witte brigade alweer juichen. De individuele actie van Soliano besloot hij met een schot van net buiten het strafschop gebied, dat de keeper te machtig was, 2-3.

Toen na wederom een blessure, ditmaal was Remco Vet de ongelukkige, Brandon Kloof in het veld kwam en 10 minuten voor tijd Raap door zijn kracht heen was en vervangen werd door Bereket Teka, gingen alle remmen aan beide kanten nog even los. Het spel golfde op en neer en het aantal overtredingen steeg. Jeroen Damen kreeg een elleboog in het gezicht en moest even kort behandeld worden maar de mentaliteit zorgde ervoor dat Damen (die een uitstekende wedstrijd speelde) de slotfase uitspeelde. Ook Jeroen Voogd die verdedigend een voorbeeldrol vertolkte moest met een blessure op het tandvlees de wedstrijd uitspelen en AFC combineerde er ondertussen vrolijk verder, H.C.S.C. verdedigde met alle passie die in het lichaam zat en kreeg op de counter nog een aantal geweldige kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Patrick Vet (voorlangs), Soliano (in de 16) en ook Teka (in de 16) konden de wedstrijd nog niet definitief beslissen.

En zomaar had de wedstrijd ook nog op een gelijkspel kunnen uitlopen. De enige keer dat de uitstekende scheidsrechter Koopmans een vlagsignaal, voor buitenspel, van assistent-scheidsrechter Notenbomer negeerde, kwam er wederom een 1 tegen 1 situatie tussen Putters en de Amsterdamse spits. Tot opluchting van alles wat Helders was, kwam Putters als winnaar uit het duel. Einduitslag: 2-3.

Opstelling H.C.S.C.: Putters, Damen, Voogd, Bernardina, R.Vet (72e Kloof), Holswilder, W.v.Belzen, Greeve (13e Soliano), Raap (80e Teka), v/d Molen, P.Vet